Είστε εδώ

Ντάισελμπλουμ: Ήταν μία πολιτική συμφωνία – Υπάρχει πλέον αλλαγή φιλοσοφίας για την Ελλάδα

Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ αναφερόμενος στις σημερινές διαβουλεύσεις της Ελλάδας με τους θεσμικούς εκπροσώπους των δανειστών στις Βρυξέλλες ανέφερε ότι υπάρχει μια κατ’ αρχήν πολιτική συμφωνία σε ένα συνολικό πακέτο η οποία ωστόσο δεν έχει ακόμη πλήρως ολοκληρωθεί. Το εν λόγω πακέτο αφορά θέματα που μεταξύ άλλων αφορούν τόσο τις συντάξεις όσο και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις ανέφερε ο Ντάισελμπλουμ.
Ο Ολλανδός υπουργός δήλωσε ακόμη ότι υπάρχει γενικώς μια αλλαγή φιλοσοφίας στο ελληνικό ζήτημα όπου το πρωταρχικό δεν είναι πλέον η εφαρμογή πολιτικών λιτότητας, αλλά η προώθηση βαθιών διαρθρωτικών αλλαγών. Και πρόσθεσε ότι οι αλλαγές αυτές ενδέχεται να δημιουργήσουν νέα περιθώρια για την άσκηση αναπτυξιακών πολιτικών από την ελληνική κυβέρνηση.
Ερωτηθείς αν υπήρξε συμφωνία επί των μεσοπρόθεσμων μέτρων στήριξης της Ελλάδας στο ζήτημα του χρέους, σημείωσε ότι είναι ένα θέμα που αφορά τα κράτη της ευρωζώνης και θα συζητηθεί μετά το τέλος της δεύτερης αξιολόγησης.
Ερωτηθείς ο Ντάισελμπλουμ για το θέμα της παραμονής του Δ.Ν.Τ στο ελληνικό πρόγραμμα ανέφερε ότι αυτός είναι ο στόχος του και ότι θεωρεί πως θα τον επιτύχει.
Διαχωρισμός της αξιολόγησης από τα δημοσιονομικά μέτρα! Ακριβέστερα αυτό σημαίνει ότι, ολόκληρο το πακέτο της συμφωνίας θα υλοποιηθεί σε δύο φάσεις. Η πρώτη περιλαμβάνει την αξιολόγηση και η δεύτερη το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. Πρόκειται όμως για ενιαία συμφωνία.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, αλλά και την ερμηνεία των δηλώσεων Ντάιεσελμπλουμ και Μοσκοβισί μετά το Eurogroup το πακέτο των δημοσιονομικών μέτρων μετατίθεται για το Μάιο και πιο συγκεκριμένα για το χρονικό διάστημα μετά τη σύνταξη της έκθεσης του ΔΝΤ τον Απρίλιο και των συμπερασμάτων της Eurostat για την πορεία της ελληνικής οικονομίας το 2016 και ειδικότερα για το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων, τα οποία σύμφωνα με πηγές από του Μαξίμου το ανώτερο ύψος που μπορεί να φτάσουν είναι 2,2% του ΑΕΠ.
Από την έκθεση του ΔΝΤ και τα συμπεράσματα της Eurostat θα φανεί ποια από τα μέτρα που απέφεραν υπεραπόδοση στα έσοδα είναι επαναλαμβανόμενα και τα επόμενα χρόνια και συνεπώς θα ληφθούν υπόψη.
Πρόκειται για κρίσιμες αποφάσεις, γιατί θα καθοριστεί το ύψος των μέτρων που θα κληθεί να λάβει η ελληνική κυβέρνηση για να πετύχει τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα.
Από τις δηλώσεις των αξιωματούχων των Θεσμών προέκυψαν επίσης ότι:
-Η συμμετοχή του ΔΝΤ δεν είναι συμφωνημένη, αλλά παραμένει στόχος.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / newsit.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *