Είστε εδώ

Επιτέλους! Με τροποποίηση του ν/σ του ΥΠ ΨΗΠΤΕ, στο κάδρο των ευθυνών και τα νομικά πρόσωπα που βοθούν στο ξέπλυμα “μαυρου χρήματος” ( off shore, λίστες κλπ )

Ως γνωστόν ένα από τα μεγαλύτερα “κενά” που … ( σκόπιμα ή εκ -ασυγχώρητης- αμέλειας ) υπήρχε στην ελληνική νομθεσία, αφορούσε το μη καταλογισμό οποιασδήποτε συνευθύνης στα νομικά πρόσωπα, τις νομικές εταιρείες, τα μεγάλα δικηγορικά γραφεία, που αναλάμβαναν να “βοηθήσουν” όσους “καταπιέζονταν” ( κατά τον α/δρο της ΝΔ, Άδωνι Γεωργιάδη … ) από το φορολογικό καθεστώς, να φυγαδεύσουν, ή να … “ξεπλύνουν” τα χρηματάκια τους ( “μάυρα” , ή … άσπρα ), σε φορολογικούς παραδείσους στο εξωτερικό μεσω στησίματος οφ σορ εταιρειών, είτε σε τραπεζικά προιόντα ( πχ ασφαλιστηρια συμβόλαια ) επίσης σε τραπεζες κολοσσούς του εξωτερικού, κατα προτίμηση στην Ελβετία και την Μ Βρετανία, είτε σε εταιρείες-σφραγίδες σε γειτονικές χώρες ( πχ Κύπρος- Βουλγαρία κλπ )!
Επανακαθορίζεται λοιπόν, το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο (άρθρο 51 του Ν. 3691/2008) αναφορικά με την ευθύνη των νομικών προσώπων από αξιόποινες πράξεις νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, με τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για τον HELLAS SAT.
Οι μεταβολές εστιάζονται ιδίως στην καθιέρωση ευθύνης και των νομικών οντοτήτων και στην στοιχειοθέτηση της ευθύνης νομικών προσώπων και οντοτήτων για όλες τις περιπτώσεις τέλεσης βασικών αδικημάτων του προαναφερόμενου νόμου, καθώς και για την τέλεση των πράξεων για λογαριασμό του νομικού προσώπου ή της οντότητας. Θεσπίζεται επίσης η ευθύνη του εντολοδόχου νομικών προσώπων και οντοτήτων και επιβάλλονται οι προβλεπόμενες κυρώσεις και σε φυσικό πρόσωπο που είναι αυτουργός ή συνεργός στις πράξεις που τελούνται προς όφελος ή για λογαριασμό νομικών προσώπων κλπ.
Η τροπολογία προβλέπει ότι αυξάνεται το ανώτατο όριο των επιβαλλόμενων διοικητικών προστίμων στο ποσό των 10 εκατ. ευρώ, καταργούμενης της διακύμανσης αυτού στα 5 ή 2 εκατομμύρια ευρώ, ανάλογα με το αν πρόκειται για υπόχρεο ή μη υπόχρεο πρόσωπο. Επίσης αυξάνεται το ανώτατο όριο (από το 1 εκατ. Στα 5 εκατ. ευρώ) του διοικητικού προστίμου που επιβάλλεται όταν, από έλλειψη εποπτείας ή ελέγχου, καθίσταται δυνατή η τέλεση αξιόποινων πράξεων από κατώτερο στέλεχος ή από εντολοδόχο του νομικού προσώπου ή της οντότητας.
Σύμφωνα με την έκθεση αξιολόγησης της ρύθμισης, η αναδιατύπωση του άρθρου 51 του Ν. 3691/2008 προωθείται επειδή υπάρχει ανάγκη προσαρμογής της ελληνικής νομοθεσίας στα διεθνή πρότυπα, όπως αυτά οριοθετούνται από τα διεθνή συμβατικά κείμενα, αλλά και από τη συνεχώς εξελισσόμενη πρακτική των διεθνών μηχανισμών αξιολόγησης όπως η GRECO, ο Μηχανισμός παρακολούθησης της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών κατά της Διαφθοράς και η Ομάδα Εργασίας του ΟΟΣΑ επί της δωροδοκίας στις διεθνείς επιχειρηματικές συναλλαγές.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *