Είστε εδώ

Documento: “Έ όχι και μέγα θέμα η Μακεδονία» για τον Κυριάκο Μητσοτάκη… το 1993

Βρισκόμαστε στο 1993. Πρώτο πολιτικό θέμα της εποχής είναι το Μακεδονικό, με πρωταγωνιστές τον Αντώνη Σαμαρά και τον Κώστα Μητσοτάκη.
Ο 25χρονος γιος του τότε πρωθυπουργού, Κυριάκος, δίνει μια συνέντευξη στον Στέφανο Κασιμάτη για το περιοδικό «Ε» της Ελευθεροτυπίας, δηλώνοντας ότι «το Μακεδονικό δεν μπορεί να είναι το πρώτο θέμα».
Ο διάλογος, που θυμάται σήμερα η εφημερίδα Documento, είναι ο εξής:
Δημοσιογράφος: Την έξαρση του εθνικισμού ή πατριωτισμού κατά άλλους γύρω από το Μακεδονικό πώς την κρίνετε;
Κ. Μητσοτάκης: Το θέμα έχει μεγάλη σημασία για την Ελλάδα και δικαίως. Έχει μεγάλη σημασία και για μένα. Αλλά δεν είναι δυνατόν να μην εντάσσεται σε ένα γενικότερο πλαίσιο εξωτερικής πολιτικής. Η δική μου εντύπωση και το λέω με βαριά καρδιά είναι ότι το Μακεδονικό δεν μπορεί να είναι το πρώτο θέμα της εξωτερικής πολιτικής μας. Η υγιής και ομαλή ένταξή μας στο πλαίσιο της ενωμένης Ευρώπης είναι κατά τη γνώμη μου το πρώτο θέμα. Το Μακεδονικό είναι σημαντικό όχι αυτό κάθε αυτό αλλά για τη συμβολικότητά του. Δεν μπορώ να δω τη Δημοκρατία των Σκοπίων να αποτελεί ουσιαστικό γεωπολιτικό κίνδυνο για την Ελλάδα. Το επιχείρημα ότι το όνομα μπορεί να επιφέρει επεκτατικές τάσεις των Σκοπίων προς τον Νότο έχει κάποια βάση αλλά εγώ δεν το βλέπω ως ορατό ενδεχόμενο.
Ο 25χρονος τότε Μητσοτάκης τοποθετείται και για τον κίνδυνο που υπάρχει να διαμορφώνεται η πολιτική με βάση τις διαθέσεις της κοινής γνώμης.
Διαβάζουμε σχετικά, στο απόσπασμα που δημοσιεύει η Documento:
Δημοσιογράφος: Ο παράγων κοινή γνώμη ποιο ρόλο έπαιξε στη διαμόρφωση αυτής της πολιτικής;
Κ. Μητσοτάκης: Ρόλο σημαντικότατο και περιοριστικό. Η κυβέρνηση παίρνει μια στάση που ανταποκρίνεται στις επιταγές της κοινής γνώμης. Είμαι απόλυτος στο ζήτημα αυτό. Η ύπαρξη ενός ρεύματος εθνικισμού και δεν χρησιμοποιώ τον όρο αξιολογικά είναι περιοριστική για μια κυβέρνηση. Και τούτο διότι γνωρίζει ότι οποιοδήποτε αποτέλεσμα διαφορετικό από εκείνο που προσδοκά η κοινή γνώμη δεν θα γίνει αποδεκτό. Αυτό είναι προβληματικό διότι η Ελλάδα ξεκινά διαπραγματευτικά με μια απόλυτη θέση. Η θέση αυτή μπορεί τη στιγμή αυτή να γίνεται αποδεκτή από την Κοινότητα, αλλά πρέπει να καταλάβει ο κόσμος ότι δεν γίνεται αποδεκτή χωρίς κόστος. Αποσπούμε τώρα κάτι που ίσως στο μέλλον να έχει μικρότερη σημασία από κάτι άλλο που τότε δεν θα μας δίνεται.
Ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις αν σκεφτεί κανείς ότι σήμερα, 25 χρόνια μετά από εκείνο το πολιτικό ντεμπούτο του κι από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης πια, όχι μόνο αποφεύγει να διατυπώσει σαφή θέση για το Μακεδονικό, αλλά κι επενδύει μάλιστα πολιτικά στον εθνικισμό που κάποτε έβρισκε προβληματικό…
Πηγή: left.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *