Είστε εδώ

“Δεν με νοιάζει αν είναι σκευωρία, με νοιάζει που έχει καταστραφεί η ζωή μου…”

«Δεν είμαι στατιστική, δεν είμαι φασματική μονάδα. Είμαι οι κόποι μου και όλα όσα έχω κάνει. Αυτοί οι κόποι μου γκρεμίζονται […] Ολοι θέλουμε να ζήσουμε σε μια ιδανική κοινωνία, σε μια ουτοπία. Ολα αυτά τα χρόνια είμαι με ανθρώπους που άφησαν τις πατρίδες τους για να έρθουν στη δική μας. Εδώ μπορούν να σταθούν στα πόδια τους, αυτό που χρειάζονται είναι βοήθεια. Αυτό είναι η ταυτότητά μου, αυτό είναι η ουσία μου. Να λέω στον άλλο: “Ναι, έλα, μπορείς να τα καταφέρεις. Πάμε μαζί”. Αυτό φοβάμαι μη χάσω. Μη χάσω την ουσία μου. Μη γίνω αδιάφορη. Γιατί αυτό σε κάνει η φυλακή. Η δουλειά μου είναι να βοηθάω τον άλλο. […] Δεν με νοιάζει αν είναι σκευωρία, με νοιάζει που έχει καταστραφεί η ζωή μου. Και ο Κωνσταντίνος το ίδιο. Οκτώ χρόνια δεν μας άφησαν σε ησυχία. Παντρευτήκαμε στο Μεταγωγών».
Με αυτά τα λόγια, όσο πιστά μπορούν να αποδοθούν, κατέληξε στην απολογία της η Ηριάννα, που την 1η Ιουνίου συμπληρώνει έναν χρόνο στη φυλακή, κατηγορούμενη για κάτι που, όπως είπε, «είναι στον αντίποδα όλων όσων είμαι και πιστεύω».
Η λέξη «συγκλονιστική» που συχνά χρησιμοποιείται για να περιγράψει μαρτυρίες που αγγίζουν βαθιά το ακροατήριο έχει φθαρεί από τις επαναλήψεις της στο δικαστικό ρεπορτάζ.
Για όσους άκουσαν από κοντά χθες την Ηριάννα και τον Περικλή, τα επίθετα περισσεύουν.
Σε συγκινησιακά φορτισμένο κλίμα έκλεισε η χθεσινή δικάσιμος στο Εφετείο Αθηνών όπου εξετάζεται η υπόθεση της Ηριάννας και του Περικλή σε δεύτερο βαθμό.
Οι συνάδελφοι και συμφοιτήτριες της νεαρής επιστήμονος ήταν δακρυσμένες φεύγοντας από την αίθουσα.
Ακόμα και ο πρόεδρος της έδρας δεν μπόρεσε να μην πει στην Ηριάννα«ο σύντροφός σας όσο μιλούσατε σας άκουγε ενεός», αποδεικνύοντας ότι οι δικαστές οφείλουν να είναι αδέκαστοι αλλά όχι αδιάφοροι.
Οσα ειπώθηκαν χθες από τους εμπειρογνώμονες γενετιστές, την καθηγήτρια της Ηριάννας, τις επιστήθιες φίλες και συνεργάτιδές της στη Φιλοσοφική, από τους ίδιους τους κατηγορούμενους ήταν εξαιρετικά σημαντικά για την υπόθεση.
Προσκόμισαν αντικειμενικά στοιχεία που γκρεμίζουν ένα κατηγορητήριο που όσο εξελίσσεται η ακροαματική διαδικασία τόσο περισσότερο μοιάζει έωλο και εξωφρενικό.
Κόλαφος ήταν οι καταθέσεις των μαρτύρων ειδικών γνώσεων. Συνέκλιναν στο συμπέρασμα ότι η έκθεση του εργαστηρίου της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών που υπογράφει η αστυνομικός και βιολόγος Αριστέα Μεθενίτη, στην οποία βασίζεται το κατηγορητήριο, δεν είναι απλώς γεμάτη κενά· είναι αντιεπιστημονική και ενδεχομένως επικίνδυνη αν υιοθετηθεί ως απόδειξη ενοχής, καθώς χαρακτηρίστηκε «διεθνώς αμφισβητήσιμη».

Οι ειδικοί

«Η επιστημονική κοινότητα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στους δικαστές. Μην τυχόν θεωρηθεί αυτή η πρακτική ορθή. Σε κανένα σύγχρονο δυτικό κράτος δεν λειτουργεί έτσι η Δικαιοσύνη», είπε ο διακεκριμένος δικανικός γενετιστής Γιώργος Φιτσιάλος, τεχνικός εμπειρογνώμων της οικογένειας, καταλήγοντας ότι το DNA που βρέθηκε αποκλείεται να είναι της Ηριάννας.
Εξίσου κατηγορηματική ήταν η δρ Αναστασία Φύτρου, διδάκτωρ γενετικής στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου: «Από τις εκθέσεις που μελέτησα το συμπέρασμα είναι ότι δεν μπορεί να τεκμηριωθεί σε καμία περίπτωση η ύπαρξη υλικού του Περικλή στο μείγμα, το οποίο του αποδίδουν […] Υπάρχουν εκατομμύρια υποθετικά προφίλ που μπορούν να βγουν από το μείγμα».
Καθοριστική ήταν η κατάθεση του κορυφαίου καθηγητή μοριακής βιολογίας και γενετικής Χαράλαμπου Σαββάκη, προέδρου του Ερευνητικού Κέντρου Βιοϊατρικών Επιστημών «Αλέξανδρος Φλέμιγκ».
«Ανατριχιάζω από αυτή την ποιότητα δουλειάς» είπε χαρακτηριστικά, αμφισβητώντας τις εκθέσεις της αστυνομίας.
Στην ερώτηση «ποιο είναι το τελικό συμπέρασμά σας από τις εκθέσεις;» η απάντησή του ήταν ότι «βεβαίως πρυτανεύει η αμφιβολία».

Επίμονη εισαγγελέας

Εντύπωση προκάλεσε στο ακροατήριο η στάση της εισαγγελέως, που ρωτούσε επίμονα τον Περικλή «αν καταδικάζει τα επεισόδια στην Ερμού, που έγιναν στο όνομά σας», με τον ίδιο να επιμένει ότι δεν έχει καμία σχέση, ούτε γνώριζε καν τι συνέβη το βράδυ του Ιουλίου του 2017, μετά την απόρριψη της αίτησης αποφυλάκισης των δύο νέων.
Εξίσου φορτικά η εισαγγελέας ζήτησε από την Ηριάννα εξηγήσεις για το ευχαριστήριο σημείωμα που έγραψε μετά το δικαστήριο εκείνη τη μέρα, με την ίδια να απαντά:«Ηθελα απλώς να ευχαριστήσω όσους βρέθηκαν στο ακροατήριο γιατί μου έδωσαν δύναμη».
Η δίκη συνεχίζεται στις 28 Ιουνίου, όπου αναμένεται η πρόταση της εισαγγελέως και πιθανότατα η δικαστική απόφαση.
Πηγή: efsyn.gr (ρεπορτάζ Αφροδίτη Τζιαντζή)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *