Είστε εδώ

19-23 Μαρτίου: Η ΕΥΔΑΠ γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα του Νερού με εκδηλώσεις για όλους !

Με μια σειρά εκδηλώσεων οι οποίες απευθύνονται σε μικρούς και μεγάλους και πραγματοποιούνται από 19 έως 23 Μαρτίου η ΕΥΔΑΠ γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα νερού.
Στις 19 Μαρτίου 2017 διεξάγεται ανοιχτή συναυλία για το κοινό με τίτλο «Κάθε σταγόνα… Πολιτισμός», στην οποία συμμετέχουν νέοι Έλληνες σολίστ. Πρόκειται για τη δεύτερη συναυλία του κύκλου «Κυριακές στον Παρνασσό» και στη συγκεκριμένη εκδήλωση συμμετέχει η υψίφωνος Δήμητρα Τσιάπου σε ένα γκαλά όπερας με μελωδίες που «αναβλύζουν σαν το νερό».
Η εκδήλωση είναι ανοιχτή στο κοινό και πραγματοποιείται στο ιστορικό κεντρικό κτίριο του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσού, στην Πλατεία Καρίτση 8, στις 12 το μεσημέρι.
Παράλληλα, με μια τριήμερη γιορτή η οποία θα πραγματοποιηθεί από τις 21 έως τις 23 Μαρτίου στις εγκαταστάσεις της ΕΥΔΑΠ στον Περισσό, η Εταιρεία τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Νερού και εκπαιδεύει με τον πιο «παιχνιδιάρικο» τρόπο τα παιδιά σε δραστηριότητες και δοκιμασίες μέσα από τις οποίες, οι μικροί φίλοι της ΕΥΔΑΠ ακολουθούν το νερό στα διάφορα στάδια του φυσικού κύκλου χρήσης του: την επεξεργασία, τη διανομή και την κατανάλωσή του.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της ΕΥΔΑΠ διεξάγεται τα τελευταία 20 χρόνια από την Διεύθυνση Επικοινωνίας και Εταιρικών Σχέσεων της Εταιρείας, σε μία ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα στον Περισσό, όπου και παρουσιάζεται το εκσυγχρονισμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα με το Σταγονούλη, τη μασκότ της Εταιρείας, και απευθύνεται σε μαθητές κυρίως δημοτικού.
Λίγα λόγια για την Παγκόσμια Ημέρα Νερού
Ως Παγκόσμια Ημέρα Νερού έχει καθιερωθεί η 22α Μαρτίου και αποτελεί για παγκόσμιους φορείς και στελέχη επιχειρήσεων ύδρευσης και αποχέτευσης μια ευκαιρία να ενημερώσουν και να ευαισθητοποιήσουν μικρούς και μεγάλους για το πολυτιμότερο αγαθό.
Η πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό για όλους αποτελεί παγκόσμιο κοινωνικό αίτημα και για το λόγο αυτό σημαντικό ρόλο παίζει η ποιότητα του νερού.
Όπως αναφέρει η ΕΥΔΑΠ, η επαρκής διαθεσιμότητα νερού σε σχέση με την ποιότητα και την ποσότητά του, είναι ζωτικής σημασίας. Το νερό αυτό πρέπει να είναι ακίνδυνο από κάθε πλευρά και επομένως δεν θα πρέπει να είναι μολυσμένο (να μην υπάρχουν σε αυτό, δηλαδή, παθογόνα μικρόβια ή προϊόντα τους) και δεν πρέπει να περιέχει ρύπους (επικίνδυνες χημικές ουσίες). Επίσης, με τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου, οι απαιτήσεις σε νερό καλύτερης ποιότητας αυξάνονται. Επομένως, τα πρότυπα ποιότητας πόσιμου νερού με την πάροδο του χρόνου γίνονται όλο και πιο αυστηρά. Απαραίτητη είναι λοιπόν η επεξεργασία του ακατέργαστου νερού, γεγονός που κρίνει αναγκαίο την ύπαρξη και λειτουργία των εγκαταστάσεων επεξεργασίας νερού. Όμως ακόμα πιο απαραίτητη είναι η άριστη λειτουργία των εγκαταστάσεων επεξεργασίας και η εξασφάλιση της απρόσκοπτης και αδιάλειπτης παραγωγής πόσιμου νερού με τη βέλτιστη ποιότητα. Καλή ποιότητα στην «πηγή», σωστή επεξεργασία και άριστη ποιότητα στην είσοδο του δικτύου και διαχείριση του δικτύου για διατήρηση της ποιότητας μέχρι την βρύση του καταναλωτή είναι το ζητούμενο.
Ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων
Επίσημα στοιχεία του ΟΗΕ αναφέρουν ότι η κρίση του πόσιμου νερού χαρακτηρίζεται τόσο από τη συνεχιζόμενη μείωση της ποσότητας που διατίθεται, όσο και από την υποβάθμιση της ποιότητάς του. Η ίδια πηγή κάνει γνωστό ότι σήμερα 232 εκατομμύρια άνθρωποι από 26 χώρες του Τρίτου Κόσμου πλήττονται από λειψυδρία, αδυνατώντας να καλύψουν βασικές καθημερινές ανάγκες σε νερό, και 18 χώρες στην Αφρική και στην Ασία απειλούνται άμεσα, καθώς βρίσκονται σε οριακή από άποψη υδατικών αποθεμάτων κατάσταση. Για το λόγο αυτό τα κράτη αναλαμβάνουν εθνικές και παγκόσμιες πρωτοβουλίες για την ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *